luni, 22 aprilie 2013

O carte pe saptamana (7)

Buna!
Iata ca e timpul sa imi iau revansa si sa fac un review a unei carti. Stiu ca am ramas cu mult in urma insa incerc sa ma revansez fata de Diana care este la zi.
Astazi m-am gandit sa va prezint o carte pe care orice roman ar trebui sa o citeasca si asta inca de prin liceu si anume Viata ca o prada de Marin Preda. 


Cred ca autorul nu mai are nevoie de prezentari. Cartea nu ar trebui sa aiba nici ea nevoie de aboslut nici un fel de prezentari dar cum acesta este rostul acestei rubrici here it comes.
Romanul "Viata ca o prada"  infatisaza copilaria si adolescenta personajului narator, dar mai ales clipele petrecute de acesta la scoala.
  Marin face primele patru clase in satul natal, terminand ca premiant. Apoi incearca sa se inscrie la un liceu din Campu-Lung, dar este respins la vizita medicala din cauza ochilor. Impreuna cu tatal sau, el merge la Mirosi unde se intalneste cu un fals librar care pretinde 1000 lei pentru a-l inscrie la un liceu. Totusi, sfatuit de librar baiatul da admitere la o scoala numita "de arte si meserii", unde nu reuseste sa ia o medie prea mare. Adolescentul este inscris la un liceu din Blaj unde face scoala doi ani. De aici din cauza razboiului e transferat la o scoala din Bucuresti. Tatal lui Marin refuza sa-i plateasca acestuia taxele la scoala din Bucuresti dar este primit sa studieze acolo. La aceasta scoala biatul nu merge la cursuri decat un an, caci din cauza cutremurului scoala se darama. Marin ramane in Bucuresti unde sta la fratele sau Nila care era portar intr-un bloc. El hotaraste sa nu mai mearga la scoala, caci nu are cu ce-si plati taxele si doreste sa se angajeze si sa-si dea examenele in particular . In Bucuresti baiatul mai avea un frate vitreg pe nume Ilie, cu care nu se intelegea prea bine. In cele din urma isi gaseste o slujba la calea ferata, dar aici nu ramane mult . Cand se intoarce afla ca fratele lui, Nila pleaca in armata si ii lasa lui camera . Nemai avand bani, Marin se angajeaza la un ziar si apoi la o tipografie si cu banii din salarii reuseste sa-si inchirieze o camera mai buna. Cu ajutorul unui grup de prieteni isi publica primul volum de nuvele si obtine o vacanta de cateva luni la Sinaia unde ar trebui sa scrie un roman, dar nu are inspiratie. Totusi dupa ce ajunge redactor la "Viata romaneasca" isi ia un concediu mai lung si se reintoarce la Sinaia unde scrie "Morometii".
Imi place romanul acesta mult, mai ales inceputul unde ne sunt descrisi cu lux de amanunt profesorii si intamplarile ne scoala. Imi place acest roman deoarece pentru mine a fost cartea care m-a facut sa inteleg de ce trebuie sa invat si sa vreau sa stiu mai multe, sa inteleg pentru mine accesul la carte si invatatura este un privilegiu pe care unii nu il au. M-a facut sa inteleg ca desi nu imi place matematica, cu putia stradanie o sa pot sa trec si de ea. (Marin ramane corigent la matematica, dupa care ia 10 in teza). 

Orice adolesecent ar trebui sa citeasca acest roman si daca ma intrebi pe mine nu poti sa te declari roman daca nu l-ai citit pe Marin Preda. 









 

4 comentarii:

  1. am si eu cartea, dar nu am apucat sa o citesc.. :)
    dar acum m-ai facut curioasa.. :)
    pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  2. te-am nominalizat la Versatile Blogger Award.. aici: http://cherryqueendee.blogspot.ro/2013/04/versatile-blogger-award.html#more :D:D
    astept sa faci tagul
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. iar te-am nominalizat.. D iti dau de lucru serios pentru urmatoarele zile
    http://cherryqueendee.blogspot.ro/2013/04/super-sweet-blogging-award.html
    pupici!

    RăspundețiȘtergere

Hits